reactie op ‘OMG it’s me’

reactie op OMG it’s me © 2021 20 x 15 cm bewerkte foto’s

Een samenwerking met Claudette van de Rakt waar zij mij vroeg om te reageren op 3 foto’s uit haar mooie boek: OMG it’s me.
Claudette van de Rakt:‘Het beste mediakanaal is je eigen lichaam, vol kennis, intuïtie en puurheid. Je lichaam liegt niet, het kan je veel vertellen en richting geven. Mijn boek “Omg it’s me” gaat over jou en wat er in jou zou kunnen zijn. Ik heb kunstenaar Nynke Deinema uitgenodigd om te reageren op een paar foto’s in het boek die je kunt zien en horen met de app die bij het boek wordt geleverd.’

 

TEKENKABINET

Krassen (door Sandra Mackus)

Nynke Deinema reageert met haar tekeningen op het werk van fotografe Claudette van de Rakt. In haar fotoboek ‘OMG it’s me’ toont de fotografe onconventionele selfies van haar eigen lichaam. Deinema reageert beeldend door drie van haar foto’s te bewerken, waarvan er twee in het Tekenkabinet te zien zijn. Al krassend en werkend met draad heeft ze de huid op de foto open gekrast. Het zorgt voor een tegengesteld effect: de huid wordt gemaskeerd en de naaktheid verhuld. De krassen versterken tevens de compositie. Terwijl ze op de linkerfoto het krassende gebaar van de hand ondersteunen, zorgt de richting van de lijnen in de rechterfoto voor een versterking van de beweging.

Deinema’s werk doet mij aan de door de surrealisten gebruikte grattagetechniek denken, waarmee ze vanuit het onderbewustzijn probeerden te werken. Naast een esthetische functie, roept het krassen in haar werk ook (emotionele) pijn op en herinnert het aan zelfverminking. Het menselijk lichaam is een katalysator van emoties geworden.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.