Siloewok Sawangan

© 2022 bewerkte foto’s en mobielen

Vlokken katoen geplakt op het huid,
jurken vol verlangen,
een getrouwde handschoen,
prangende blikken,
woorden als Junyo Maru, Pakan Baru die wreedheden verborgen,
een hangend oog welke zag maar niet sprak,
een met stokjes etende Chinese tante,
en overal dat vreemde accent,
welke pas herkenbaar werd toen het afwezig was.

Al deze voor mij soms, verwarrende input maar vooral het ‘wij – zij’ denken leidde bij mij vaak tot onbegrip en gêne ten aanzien van mijn familiegeschiedenis. Volgens hen begreep ik het niet: ‘het waren andere tijden’… Gelukkig zijn het nu ook andere tijden.

Bij dit project heb ik mijn familie album uit voormalig Nederlands-Indië als uitgangspunt genomen. De foto’s zijn bewerkt met een nieuwe techniek die ik heb ontwikkeld, geïnspireerd op het iconoclasme. Ook zijn er collages en mobielen ontstaan waarbij ik de foto’s gecombineerd heb met foto’s van Amsterdamse monumenten uit voormalig Nederland-Indië.
Met het project ‘Siloewok Sawangan’ wil ik een periode zichtbaar maken die in vele families nog aanwezig is.

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.