Female Hands

Nynke Deinema

Female Hands © 2023  bewerkte foto’s 30 x 45 cm

Het vrouwelijk lichaam is een onderwerp dat mij al in mijn hele carrière bezig houdt.Ik heb beeldhouwen gestudeerd aan de Rietveld academie in de 90e jaren en mijn docenten en studenten waren toendertijd allemaal mannen. Dit was gewoon, maar ik heb het met regelmaat als ingewikkeld ervaren, echter vaak vormde het ook een inspiratie voor nieuw te maken werk, zo ook nu.
Het begrip Female Gaze is wat ik ga toepassen in verschillende musea van ‘oude’ kunst, waaronder het Rijksmuseum, Amsterdam, museum M HKA in Antwerpen, Kunstmuseum Basel. Maar ook kleinere musea zoals het museum Martena in Franeker. Ik zoom in op de vrouwenhanden op schilderijen aldaar.
Op zoek naar vrouwenhanden in de tijd dat vrouwelijke kunstenaars bijna onzichtbaar waren.

De ingezoomde foto’s ga ik uitvergroten en bewerken. Deze komen te hangen aan de wand. Van andere uitvergrote foto’s maak ik mobielen, nadat ze bewerkt zijn; bewerkt met gekras, perforaties, golvend en wrijvend met pastel, het zijn mijn herhalingen van handelingen. Zoekend en aftastend op het fotopapier om uiteindelijk te transformeren in een mobiel die zijn schaduw werpt op de wanden waar de uitvergrote handen een geheime communicatie met elkaar zullen aangaan.

In het voorjaar 2024 zal dit project te bezichtigen zijn.

Dit project wordt ondersteund door het Cultuurfonds en het Amarte fonds.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.