De nieuwe aardappeleters

© 2011   4:55 min.    DV-pal   4:3   stereo   dubbelprojectie

In oktober 2011 was ik uitgenodigd om een maand lang te verblijven in de artist-in-residence van het Vincent van GoghHuis in de kosterswoning uit de tijd van Van Gogh in Zundert.

Ik heb mijn artist-in-residence afgesloten met de vertoning van mijn video over de hedendaagse ‘aardappeleters’. Dit onderwerp heb ik gekozen vanuit de gedachte: Wie zou Van Gogh vandaag de dag kiezen als model voor zijn aardappeleters?  Een maand lang heb ik de Oost-Europese seizoensarbeiders gefilmd die op de kwekerijen rondom Zundert werken en op campings worden ondergebracht.

“In veel schilderijen legde Van Gogh de nadruk op de handen van arbeiders om hun harde leefomstandigheden te verbeelden. Deinema vertelt via de handen van haar personages een verhaal over mensen die een onmisbare maar ook onzichtbare plek innemen in onze maatschappij”. (Ron Dirven directeur van GoghHuis 2011)

Dit heeft geleid tot een video ‘de nieuwe aardappeleters’ en de fotowerken ‘vreemde handen’.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.