Check die merrie

checkdiemerrie-445 Nynke Deinema

© 2005   2 fotoprojecties 1 videoprojectie en geluid uit 2 vuilnisbakken op het Koningsplein Amsterdam

‘Check die Merrie’ (kijk die Mercedes) gaat over straattaal. Op twee ramen van de Universiteitsbibliotheek zijn fotoprojecties te zien van deze jeugdcultuur, uitvergrote close-ups die uit hun context zijn gehaald. Op het derde raam is een video te zien waarin een battle (een strijd in woord of dans) het uitgangspunt is. Vanuit twee vuilnisbakken die op het Amsterdamse Koningsplein zijn geplaatst, is straattaal te horen.

Hoor die torrie van een tatta en een suri in de loco: ze werden gepakt voor boren, betaalden niet hun boete en moesten peppen voor de scotoe.
Straattaal is meer dan alleen een samensmelting van woorden uit diverse talen en het toekennen van nieuwe betekenissen aan bestaande Nederlandse woorden. Het heeft een eigen cultuur. Straattaal komt voort uit omgang met elkaar, uit creativiteit, is constant in beweging en wordt vooral gebruikt door jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. Geïnspireerd door de straattaal hebben wij (i.s.m. Caroline de Roy) een aantal maanden samengewerkt met leerlingen van het Nova College in Amsterdam-West. Het resultaat is een drieluik van foto’s, videobeelden en geluidsopnames.  Naar aanleiding van dit project is een uitgave gemaakt, waarin een woordspel over straattaal is opgenomen.
Er is samengewerkt met drs. Leonie Cornips (Meertens Instituut) en rapper Kimo en rapster Nina.
Kijk hier voor de registratie van het project.

Met dank aan   Amsterdam Fonds voor de Kunst

registratie van Check die Merrie

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.